I färghandeln finns färdiga färgblandningar och färgkartor som vägledning vid val av kulör och kombination av olika kulörer och nyanser.
En yrkesmålare utgår ifrån NCS-koderna, och färgscheman för att beställa eller själv blanda och proportionera. Kunskapen om hur ljuset och andra faktorer kan påverka upplevelse av en målad yta och ett målat rum är också viktig för en målare.
Principer för kombination av kulörer
Färgleverantörernas har ofta satt olika namn på sina kulörer och tagit fram exempel för att förenkla för konsumenter att välja och kombinera kulörer, t.ex. genom ton-i-ton eller accentfärger.
Underlag: Natural Color System, NCS
Ton-i-ton
Du kan välja färger som är hämtade från samma kulörton, men som har olika ljushet och kulörstyrka. Resultatet blir lugnt och harmoniskt.
Komplementfärger
För att få ett mer livligt intryck i ett rum kan du använda komplementfärger, t.ex. blått och gult eller rött och grönt. Komplementfärger sitter mittemot varandra på färghjulet.
Nyanslika kulörer
Här går man efter principen att välja olika kulörer men med samma ljushet/svarthet.
Det innebär att de två olika kulörerna skall ha samma svarthet och vithet och därför passar bra ihop även om de ligger långt ifrån varandra på färghjulet.
Accentfärger
Kan enkelt beskrivas som mindre färgklickar, som placeras ut för att förstärka, skapa kontrast eller på annat sätt liva upp färgkänslan i rummet. Det finns inga tydliga tumregler när det gäller val av accentfärger. Gå på känsla!
Källor bl.a:
Alcro