Lagstiftning och entreprenadjuridik

Tvingande lagar – straffrätt

Bild: Pixabay.com
Bild: Pixabay.com

Den lagstiftning som är tvingande, bl a Plan- och Bygglagen (PBL), som styr hur markområden får utnyttjas, kvalitetskrav på byggandet och boendemiljö samt vissa formella kraven på byggprocessen.

Arbetsmiljölagstiftningen är också tvingande!

  • Lagar som är tvingande, måste följas och är ofta sanktinerad, dvs att det olika former av staff kan utdömas.
  • De flesta lagar är s k ramlagar som sätter upp kriterier för vad som får och inte får göras men de styr inte i detalj  hur man skall gå tillväga för att tillämpa och följa lagen.
  • Statliga verk som Arbetsmiljöverket och Boverket tar fram föreskrifter som beskriver mer detaljerat och kanske på branschnivå hur du går tillväga för att följa en viss lag.

Entreprenadjuridik – Civilrätt

Entreprenadjuridiken behandlar avtalsfrågor och baserad på civilrättsliga regler, bl a avtalsrätt, samt på byggbranschens s k standardavtal.

  • Branschstandarder, administrativa föreskrifter för uppdragen, AMA och andra tekniska föreskrifter som byggbranschen tagit fram gemensamt blir bara rättsligt gällande om man avtalat om detta i kontraktet.
  • Genom att hänvisa till ritningar och andra bygghandlingar i kontraktet blir dessa också underlag för entreprenadjuridisk bedömning av vad projektet skall omfatta och hur det skall utföras.
  • Du kan inte bli straffad om du bryter mot kontraktet men det kan uppstå en tvist och den som förlorar kan få betala höga skadestånd. Detta handeras i så fall som ett civilt mål i domstolen eller genom skiljedomsförfarande.

Den tvingande lagstiftningen är inte dispositiv. Det innebär att du inte, t ex genom entreprenadavtal, kan avtala bort ditt lagstadgade och straffrättsliga ansvar. Inte ens om den du skriver avtal med skulle vara med på detta.

Viktigt med skriftlig dokumentation

En handskakning räcker inte vid en tvist. Bild: Pixabay

Se till att alltid  ha skriftliga  avtal och överenskommelser samt ritningar eller andra dokument som visar vad som skall utföras och hur.

Ett kort mail som bekräftas av mottagaren är en bättre än enbart muntliga avtal .

Till och med  en dagboksanteckning eller annan utförlig notering av vad som sagts, av vem som sagt vad samt hur, var och vilken dag och tid detta gjorts är bättre än att inte ha något alls nedskrivet.

Läs mer:

Byggbranschens avtal och standardavtal