Banbrytande arkitekter

Arkitekter har genom historien haft en betydande roll för samhällets utveckling och utformning.

Även då politik, religion och ekonomi påverkat utformning av samhällen och byggnader så är det arkitekterna som haft uppdraget att planera och skapa samt återuppbygga efter förstörelse efter vikingarnas räder samt krig och bomber.

Annonsplats

Arkitekters bidrag till byggnadshistorien

Arkitekter har varit med och planlagt samt genomfört genomgripande förändringar av stadsplaner. Stora delar dagens urbana miljö har utformats av arkitekter.

Arkitekternas experimenterande med nya tekniker och material har bidragit till utvecklingen av den byggnadsteknik vi har idag. Arkitekter har även arbetat som militäringenjörer, konstnärer och skulptörer. Några arkitekter i historien har varit ”universalgenier”, till exempel Leonardo da Vinci.

Den vitruvianske mannen by JP Watrin Licensed under Public domain https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Homem_Vitruviano_-_Da_Vinci.jpg
Den Vitruvianske mannen av Leonardo da Vinci

Några berömda arkitekter genom tiderna

Imhotep är den tidigaste kända arkitekten samt den första namngivna läkaren. Han levde i Egypten för nästan 5000 år sedan. Imhotep ledde arbetet med byggandet av den första pyramiden – Farao Djosers trappstegspyramid i Saqqara.

Annonsplats

Vitruvius var både arkitekt och ingenjör samt författare till verket Tio böcker om arkitektur som används som inspiration under årtusenden.

Vitruvius levde under 100-talet f. kr och hans böckerna sammanställer den tidens kunskap och byggnader och arkitektur. Vitruvius böckerna beskriver även tekniska installationer t.ex:

  • system för uppvärmning under golv
  • ventilation av bad och villor.

Filippo Brunelleschi är känd för kupolen på Santa Maria del Fiore i Florens som är den första kupolen (1417-1434) som är byggd utan stödjande byggnadsställningar.

Santa Maria del Fiore, Florens.

Willian Le Baron Jenney byggde den första skyskrapan konstruerad av stål  ”The Home Insurance Building” i Chicago (1884–85).

The Home Insurance Building, Chicago
Turning Torso 2011-08 by Mirko Junge. Licensed under CC BY-SA 2.0 https://en.wikipedia.org/wiki/File:Turning_Torso_2011-08.jpg#/media/File:Turning_Torso_2011-08.jpg
Turning Torso Malmö av Calatrava (Wikimedia)

Santiago Calatrava är en känd nutida arkitekt som är utbildad både till arkitekt och ingenjör.

Calatrava är känd för sina spektakulära byggnadsverk. Han har bl a har ritat och konstruerat Turning Torso i Malmö.

The Chords Bridge in Jerusalem, Israel. Designed by Santiago Calatrava.” By Ynhockey, own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 https://en.wikipedia.org/wiki/Santiago_Calatrava#/media/File:Calatrava_Jerusalem.jpg
The Chords Bridge i Jerusalem, av Calatrava (Wikimedia)

Läs mer:

Annonsplats