Komplettera eller byta yrke

Det är svårt att från början veta exakt vad man själv vill göra i framtiden eller vilket yrke som man trivs bäst med.

Många som väljer byggbranschen trivs och stannar kvar i yrket medan andra tycker om att utvecklas och anta nya utmaningar. Läs mer: Yrken och karriär –  samhällsbyggnad

Annonsplats

Möjlighet att byta yrke

Inom samhällsbyggnad finns många möjligheter för den som väl fått in en fot i branschen. Detta är endast några exempel:
  • Eftersom grundläggande kunskaper och erfarenheter från branschen är gemensamt för flera yrken går det att lära fler yrken efterhand eller byta yrke.
  • Med flera yrkeskompetenser är det möjligt att effektivt arbeta t.ex. med ROT-jobb
  • Det går också som att yrkesarbetare att utbilda sig till arbetsledare eller lära sig något annat tjänstemannayrke. Då är den tidigare arbetslivserfarenheten och yrkesutbildningen värdefull.
  • Den som efter några år av arbete och lärande i arbetet och vill bli mer självständig har ofta möjlighet att starta eget företag inom sitt yrkesområde.

Möjlighet att komplettera och utveckla sin kompetens

Vissa branscher har tagit fram certifieringar för yrkesarbetare som vill lära sig att arbeta kvalitetssäkrat och enligt branschens standarder.

Denna typ av behörighet efterfrågas alltmer av kunder och ger hantverkaren intyg på hen har kompetens samt åtagit sig att följa de rutiner som branschen fastställt.

Behörighet utan yrkesbevis

Vissa specialistyrken har inget krav på formell yrkesutbildning och yrkesbevis (i kollektivavtalet). För dessa yrken har branschorganisationerna istället tagit fram egna specialistutbildningar.

Annonsplats

Även den som har ett yrkesbevis i något yrke kan kompletta och bredda sin kompetens genom dessa specialistutbildningar.

Exempel på behörigheter:
Annonsplats