Appar, mjukvara, hårdvara och operativsystem

Detta är översiktliga kunskaper för yrkesutbildningen, byggare och andra som vill ha bättre förståelse för hur digital processtöd som används i arbetet fungerar.
För fördjupade kunskaper hänvisas till andra källor.

Vad är en app?

”App” är en förkortning av ordet ”applikation”. Applikation betyder att applicera (lägga till) något. I datorsammanhang är en applikation ett program (mjukvara) som används för att utföra olika funktioner.

Begreppet ”App” kom från Apple´s ”App Store” med applikationer för iPhones men används även om applikationer för andra mobiler.

Annonsplats

En mobil applikation (mobilapp) är ett program (mjukvara) som installeras på mobiltelefon (smartphone) eller surfplatta för att utföra olika funktioner.

  • En mobilapplikation är inte beroende av att öppna en webbläsare för att jobba online.
  • Appen kan dessutom interagera med andra applikationer, funktioner som finns i mobiltelefonen eller surfplattan.

Skillnaden att använda en app som laddas upp till den mobila enheten respektive att använda mobilen för att surfa in på en webbtjänst med motsvarande funktion är bl a att webbtjänsten kräver internetuppkoppling och kan ta längre tid att ladda samt att den utnyttjar serverns kapacitet medan mobilappen utnyttjar mobilens kapacitet.

Vad är mjukvara?

Mjukvaran är de program och applikationer som installera på en dator eller i telefonen för att där genomföra olika saker.

Annonsplats

Exempel på mjukvara är ordbehandlingsprogram, ritprogram, CAD-program, mailprogram osv. Både applikationen (programmet) och datorns eller mobilen operativsystem(OS) är mjukvara. Mjukvaran består av kod (programkod). Det finns flera olika programmeringsspråk som lämpar sig olik a bra för olika ändamål och funktioner.

Vad är hårdvara?

Hårdvara är de digitala verktyg och fysiska komponenter (delar) som används för att köra program och för att visa informationen på en skärm. Det kan vara datorer, laptops, surfplattor samt mobiltelefoner s k smartmobiler eller smartphones.

En dator har i sin tur olika komponenter såsom CPU/processor, arbetsminne och hårddisk alt. flashminne (som används i mobiltelefoner) för att spara information. För att visa information krävs en skärm och grafikkort.

Tangentbord, skärm, kamera och mus eller musplatta är också hårdvara.

Vad är en smartphone?

Bild: Wikipedia

Smartphones är telefoner med inbäddade datorer och operativsystem anpassade för att hantera appar som ladda upp på telefonen. Program (appar) som lägg still använder sig av de inbyggda funktionerna.

Annonsplats

Exempel på operativsystem för smartphones:

  • android
  • IOS  (iPhone)
  • Windows Phone

Det som skiljer mellan hur en iPhone och en Android fungerar är alltså operativsystemen.

Observera att inte alla mobiler har operativsystem. En del är vanliga telefoner som går att ringa med och skicka digitala textmeddelande (SMS).
Källor
  • Wikipedia
  • Conveyorteknik.se
  • idg.se
Annonsplats