Kunskap om hälsa

Hälsa och livsstil

Ju bättre du själv tar hand om din fysiska och psykiska hälsa desto bättre förutsättningar att klara av vardagen på jobbet.

Genom träning, motion och bra kost orkar du och din kropp mer och risken för skador minskar. Det behöver inte vara hårdträning på elitivå. Olika motionsformer passar olika människor.

Annonsplats

Den livsstil som funkar bra för vissa  människor behöver inte fungera lika bra för andra. Alla har olika förutsättningar och intressen.

  • Vilken träningsform som passar just dig bäst och vilken mat du mår bäst av vet du bäst själv.
  • Kanske behöver du prova dig fram eller ta råd av en coach eller dietist om du har problem med mag-tarmkanalen eller känner att energin inte räcker till och du snabbt blir trött.
  • Det kan vara bra att skaffa mycket kunskap om kroppen, anatomi, träning och näringslära för att hitta det som fungerar bäst för dig.
  • Vid ensidigt arbete är det viktigt att stretcha de muskler och kroppsdelar som används i arbetet så att de blir mjuka och mindre spända samt att träna upp övriga muskler för att undvika obalans i muskulaturen eftersom det ökar risken för skador bl a på  lederna.
  • Glöm inte att kroppen även behöver återhämtning och vila!

Läs mer:

Ergonomi

Annonsplats