Färgscheman

Färgscheman för färgsättning och inredningsändamål baseras på det geometriska förhållandet mellan färger, nyanser och färgtoner.

Färgscheman är till hjälp för att välja och kombinera olika färger. Det finns då olika typer av färgscheman att utgå ifrån. Här beskrivs några av dessa.

Primära färgscheman

Blandning av olika andelar gult, blått och rött, eller med svart respektive vitt, ger rena, livfulla nyanser.

färghjul nyanser
Färghjul – basfärger och nyanser. KLICKA FÖR FÖRSTORING

Monokromatiska färgscheman

En monokromatisk schema använder olika nyanser av samma basfärg. Nyansering görs genom att ändra andelen svart eller vitt för att skapa olika nyanser av samma basfärg, dvs en monokromatisk kombination.

Analoga färgscheman

Analoga färger sitter intill varandra på färghjulet. I det analoga färgschemat används tre färger i rad på färgschemat med samma grundläggande toner. Olika färgtonerna skapas i första hand genom blandning av olika andelar av närliggande färgtoner av samma nyans t ex:

  • röd, orange och gul eller
  • röd, lila och blå.

Det är också viktigt att ta hänsyn till inredningsdetaljer såsom möbler, gardiner, kuddar och mattor vid färgsättning av väggar och snickerier. Proportioner är viktiga för att få fram bra resultat och effekt.

Grundregeln för analog färgkombination är 60-30-10:

  • en färg är den dominanta och representerar 60 %, t ex kan det vara 60% av de totala målade väggytorna  ett rum,
  • en färg stöttar den dominanta med 30 %,t ex en fondvägg
  • den tredje färgen fungerar som en accentfärg med endast 10 %, t ex snickerifärg, lister och/eller en soffa
Analog färgkombination mellan fasader.

Triadiska, rektangulära och kvadratiska färgscheman

Det finns fler avancerade sätt att skapa färgscheman ur ett färghjul. Det geometriska förhållandet mellan färgerna i färghjulet är grundläggande för respektive färgschema.

triadiskt färgschema
Exempel på triadiskt färgschema.

Länkar

Tio grunder i färglära
Färg och mönster

 

Kunskapsport för byggare


Copyright © Byggipedia.se 2018
Detta material kommer från Byggipedia.se och får inte användas i utbildningsyfte utan licens. Elever på licensierad skola får - för eget bruk - behålla utskrivet material som använts i undervisningen. Materialet får dock inte spridas vidare eller säljas.

Skolor och lärare med licens samt deras elever får använda denna utskrift/utskriftskopia i undervisningen under läsåret 2018/19
Byggipedia friskriver sig ansvar för ev felaktigheter och för användning i andra sammanhang än inom grundläggande byggutbildning. Läs mer om villkoren: https://byggipedia.se/larar-och-skollicenser/
Om du fått tillgång till detta material på annat sätt eller har frågor - Kontakta Byggipedia
Det är inte tillåtet att kopiera . Behöver du använda något i utbildningssyfte kontakta oss!